GEZONDHEIDSDRANKJE
MET CITROEN:
Ingrediënten voor 1 persoon:
3/4e glas lauw water - sap van 1 citroen - honing
Bereiding:
Warm 3/4e glas water op tot een temperatuur lager dan 40°C. Los de honing
al roerend op in dit lauwe water,
voeg er het sap van 1 verse citroen bij en laat dan alles afkoelen.
De hoeveelheid honing hangt af van de eigen smaak.
Tip: dit is een gezondheidsdrankje dat goed schijnt te zijn tegen hart- en
vaatziekten.
|
VOOR EEN GOEDE
NACHTRUST:
Een tas warme melk
aangezoet met honing langzaam drinken een tijdje voor het slapen gaan.
Een honinglikeurtje kan ook voor een goede nachtrust zorgen.
ZZZzzzzzz
|
PONCHA:
(nationale drank van
Madeira)
Ingrediënten :
Rum, citroensap en honing.
Alles wordt op Madeira gemixt m.b.v. een houten spatel.
De hoeveelheden laten we aan ieders verbeelding over. Het resultaat moet een
aangenaam, fris, zoet drankje worden. De lokale bevolking beweert dat je er
minstens 3 moet van drinken, buitenlanders spreken dan plots heel goed
Portugees, is hun ervaring !
|
ATHOLL
BROSE:
(Schots drankje) - Henry
Noppen
Laat 2 koppen havermoutvlokken of havermeel een nacht weken in een goede
halve liter water. Wring of pers het vocht de volgende dag door een
neteldoek in een ketel. Voeg aan het haversap, op het vuur en al roerend,
een kleine halve liter vloeibare honing en 2.5 dl room toe. Meng grondig om
een hete en gladde vloeistof te krijgen, maar laat vooral niet koken. Doe
hier minstens een halve fles whisky door.
Serveer de Atholl brose warm, in likeurglaasjes, na een lange natte
herfstwandeling of voor een lekkere maaltijd. Koud is hij ook lekker. In
tegenstelling tot commerciële dranken kan dit eigen brouwsel maar kort
bewaard worden ! Tijdig drinken dus.
|
POMPOEN
- APPEL SOEP :
Ingrediënten :
1 kg gesneden pompoenvlees - 1/2 liter water - 1/2 liter appelsap - 5
kruidnagels - 1/2 pijpje kaneel -
2 teelepels gemalen gember - 2 eetlepels azijn - wat soepkruiden - 3
eetlepels honing - 2 dm zure room
Bereiding :
De in stukken gesneden pompoen in het water en appelsap opkoken. De kruiden
toevoegen en er weer uithalen als de pompoen zacht is. De pompoen pureren en
de soep met azijn, soepkruiden en honing op smaak brengen en de zure room
erdoor roeren.
|
VLAAMSE
VISSOEP : -
Jef Beuckelaers
Ingrediënten :
+/- 600 gr kabeljauw - 3 flinke preien - 3 eieren - 1 teen knoflook - 4
eetlepels olijfolie - 1 liter visbouillon -
4 gepelde tomaten - wijnazijn - mede (honingwijn) - zout en peper
Bereiding :
Fruit de in ringen
gesneden uien in olijfolie. Voeg de in schijfjes gesneden prei en de
knoflook toe, leg het deksel op de kom en laat +/- 2 minuten smoren. Voeg de
stukken tomaat toe en laat +/- 5 minuten garen.
Doe er de bouillon bij en de in stukken gesneden vis. Voeg een scheut
wijnazijn toe en laat alles samen nog +/- 10 minuten zacht koken. Breng op
smaak met peper en zout. Voeg dan een glas droge mede toe en roer eens
flink. Dien op met grof brood.
|