Honingdrankjes

 

GEZONDHEIDSDRANKJE MET CITROEN:

IngrediŽnten voor 1 persoon:
3/4e glas lauw water - sap van 1 citroen - honing

Bereiding:
Warm 3/4e glas water op tot een temperatuur lager dan 40įC. Los de honing al roerend op in dit lauwe water,
voeg er het sap van 1 verse citroen bij en laat dan alles afkoelen.
De hoeveelheid honing hangt af van de eigen smaak.

Tip: dit is een gezondheidsdrankje dat goed schijnt te zijn tegen hart- en vaatziekten.

VOOR EEN GOEDE NACHTRUST:

Een tas warme melk aangezoet met honing langzaam drinken een tijdje voor het slapen gaan.

Een honinglikeurtje kan ook voor een goede nachtrust zorgen.

Z
ZZzzzzzz

PONCHA: (nationale drank van Madeira)

IngrediŽnten :
Rum, citroensap en honing.
Alles wordt op Madeira gemixt m.b.v. een houten spatel.
De hoeveelheden laten we aan ieders verbeelding over. Het resultaat moet een aangenaam, fris, zoet drankje worden. De lokale bevolking beweert dat je er minstens 3 moet van drinken, buitenlanders spreken dan plots heel goed Portugees, is hun ervaring !

ATHOLL BROSE: (Schots drankje) - Henry Noppen

Laat 2 koppen havermoutvlokken of havermeel een nacht weken in een goede halve liter water. Wring of pers het vocht de volgende dag door een neteldoek in een ketel. Voeg aan het haversap, op het vuur en al roerend, een kleine halve liter vloeibare honing en 2.5 dl room toe. Meng grondig om een hete en gladde vloeistof te krijgen, maar laat vooral niet koken. Doe hier minstens een halve fles whisky door.
Serveer de Atholl brose warm, in likeurglaasjes, na een lange natte herfstwandeling of voor een lekkere maaltijd. Koud is hij ook lekker. In tegenstelling tot commerciŽle dranken kan dit eigen brouwsel maar kort bewaard worden ! Tijdig drinken dus.

POMPOEN - APPEL SOEP :

IngrediŽnten :
1 kg gesneden pompoenvlees - 1/2 liter water - 1/2 liter appelsap - 5 kruidnagels - 1/2 pijpje kaneel -
2 teelepels gemalen gember - 2 eetlepels azijn - wat soepkruiden - 3 eetlepels honing - 2 dm zure room

Bereiding :
De in stukken gesneden pompoen in het water en appelsap opkoken. De kruiden toevoegen en er weer uithalen als de pompoen zacht is. De pompoen pureren en de soep met azijn, soepkruiden en honing op smaak brengen en de zure room erdoor roeren.

VLAAMSE VISSOEP : - Jef Beuckelaers

IngrediŽnten :
+/- 600 gr kabeljauw - 3 flinke preien - 3 eieren - 1 teen knoflook - 4 eetlepels olijfolie - 1 liter visbouillon -
4 gepelde tomaten - wijnazijn - mede (honingwijn) - zout en peper

Bereiding :
Fruit de
in ringen gesneden uien in olijfolie. Voeg de in schijfjes gesneden prei en de knoflook toe, leg het deksel op de kom en laat +/- 2 minuten smoren. Voeg de stukken tomaat toe en laat +/- 5 minuten garen.
Doe er de bouillon bij en de in stukken gesneden vis. Voeg een scheut wijnazijn toe en laat alles samen nog +/- 10 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg dan een glas droge mede toe en roer eens flink. Dien op met grof brood.


terug

© Copyrights - Bieenkorf - bemerkingen : mail