HONINGGEBAK
(recept Valentin
Tielens):
Ingrediënten voor 4 personen:
3 eieren - het sap en de geraspte schil van 1 onbehandelde sinaasappel- 225
g zachte boter + voor de vorm -
1 vermalen kruidnagel - 1 snuifje kaneel - 1 koffielepel geraspte muskatnoot
- 250 g bloem + voor de vorm -
1/2 zakje bakpoeder - 1 eetlepel gehakte rozijnen - 12.5 cl vloeibare honing
- 3 gehakte walnoten - 1 koffielepel gehakte geconfijte citroenschil - 16
gepelde amandelen - zout
Bereiding:
Meng de honing, de losgeklopte eieren, het sinaasappelsap, de boter en de
specerijen in de keukenrobot.
Werk er de gezeefde bloem, het bakpoeder en vervolgens het gehakte fruit, de
noten en de snaasappel- en citroenschil door. Beboter een (kleine) ronde
bakvorm en bestrooi met bloem.
Giet het mengsel erin en verdeel er de amandelen over. Bak 30 min. in een
warme oven op 200°C.
Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. Dien koud op.
Tip:
Dit eerder voedzame gebak kan je een week bewaren in een blikken doos.
|
KAASTAART MET
HONING EN MANGO (Biegilde
Kalmthout)
Ingrediënten:
40 gr zachte boter - 2
eetlepels heldere honing - 200
gr havermout - 1 grote
rijpe mango, geschild, ontpit en in blokjes - 275
gr ‘mon chou’ roomkaas - 1,75
dl yoghurt - fijn
geraspte schil van 1 limoen - 3
eetlepels appelsap -
4 theelepels
gelatinepoeder - schijfjes verse mango en limoen ter garnering
Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C.
Klop de boter met de honing in een kom tot een licht en romig mengsel.
Schep
er de havermout door. Druk dit mengsel over de bodem van een springvorm.
Zet
12 tot 15 minuten in de oven tot het lichtbruin is. Laat afkoelen.
Doe de mango, kaas, yoghurt en de geraspte limoenschil in een keukenmachine
en draai tot een glad mengsel.
Doe het appelsap in een kleine vuurvaste kom en strooi er gelatinepoeder
over. Laat even trekken,
plaats dan boven een sudderend vuur en roer tot de
gelatine opgelost is. Schep door het kaasmengsel.
Schep de vulling over de havermoutbodem en zet de taart in de koelkast tot
hij stevig is.
Verwijder de rand van de springvorm. Versier met mango en limoen.
|
APPELCRISP MET
HONING
(Biegilde Kalmthout)
Ingrediënten:
750 gr appels -
25 g rozijnen - 2 eetlp. rietsuiker - 4 eetlepels olie - 4eetlepels.
vloeibare honing of stroop - 100 gr. muesli -
50g grof gehakte noten - kaneel - citroenrasp.
Bereiding:
Strooi de suiker op de bodem van een ingevette ovenschaal. Schil en
snij de appels in schijfjes en in de schotel schikken. Bestrooien met
beetje kaneel, de rozijnen en citroenrasp.
Roer de olie en de honing
romig, vervolgens de muesli en de noten
eronder kneden en over de appels verdelen. Bakken in de oven ca. 30 min. bij
180°C.
Tip : héérlijk met vanille-ijs! |
GEPOCHEERDE
PEER MET GEITENKAAS EN HONING
Ingrediënten voor 4 personen :
4 mooie rijpe handperen - 0.5 liter water - 1/2 liter citroen - 1 snaasappel
- 4 plakken van +/- 1 cm geitenkaas-
75 gram suiker - 2 kruidnagels - 4 eetlepels honing - 2 takjes
(citroen-)thijm
Bereiding :
Het water samen met de suiker, kruidnagels, sap van citroen, 2 eetlepels
honing en de gewassen en in 4 gesneden sinaasappel, in een pan doen en aan
de kook brengen en op een zacht vuurtje ongeveer een 0.5 uurtje laten
trekken. Ondertussen de peren schillen, halveren en voorzichtig het klokhuis
uitsnijden.
Ook de draden naar het steeltje en het steeltje zelf
verwijderen. De peren aan het kookvocht toevoegen en ongeveer 7 minuten
zachtjes laten meekoken. De plakken geitenkaas doormidden snijden, de peren
laten uitlekken en met de platte kant naar boven op een schotel leggen. Als
ze niet willen, gewoon een klein plakje aan de onderkant afsnijden, dan
blijven ze wel staan. Leg op elke peer een halve plak geitenkaas en zet dit
gedurende 2 minuten onder de grill, blijf kijken, het mag lichtbruin worden,
niet zwart.
Doe de overgebleven honing eventueel gemengd met 2 lepels
calvados, over de geitenkaas en bestrooi met wat blaadjes van de thijm.
Dit is een erg lekker nagerecht voor als je eens goed voor de dag wil komen.
|
ABRIKOZEN
MET HONING (recept Valentin
Tielens):
Ingrediënten
voor 4 personen :
20 cl water - sap van 1 citroen - 4 eetlepels vloeibare honing - 700
gr abrikozen - 50 gr amandelschilfers
Bereiding :
Meng de vers geslingerde honing en het water tot een siroop. Breng
aan de kook en lat 3 min. razen.
Haal van het vuur en laat afkoelen. Was en ontdoe de abrikozen van
hun pitten. Mix de vruchten tot je een zeer fijne pureen bekomt.
Giet het citroensap erbij zodat de abrikozen niet zwart worden.
Meng met de afgekoelde siroop. Giet het mengsel in een niet te diepe
schotel of in schaaltjes en plaats in de diepvriezer. Wanneer
er zich korreltjes beginnen te vormen, duw dan het mengsel aan de
rand van de schotel naar het midden toe. Herhaal dit om de 30 min.
Maak met een speciale schepper een aantal ijsbolletjes. Strooi er de
amandelschilfers overheen en serveer onmiddellijk. |
HONINGKOEK (Martine
& Ludo Sauwens):
Ingrediënten :
500 gr bloem - 250 gr honing - 250 gr suiker - 2 eieren - 10 gr
maagzout (bicarbonaat) - 0.25 liter lauwe melk - 4 druppels anijs
Bereiding :
Boter, eieren, suiker en honing goed mixen, dan de bloem en het
maagzout toevoegen, dan de lauwe melk en de anijs alles lang mixen
en laten bakken op 140° gedurende 90 min. ongeveer.
Voelen met de breinaald of de koek droog is en klaar is kees. |
|
YOGHURT
MET VERSE VRUCHTEN, HONING EN PISTACHE OF AMANDELSCHAAFSEL (V.
Tielens) :
Ingrediënten :
vijgen, ananas, mango, papaja, of ander vers fruit naar keuze - 4.5
eetlepels heldere honing - 40 gr gehakte pistachenootjes of
amandelschaafsel - 5.5 deciliter Turks-Grieks of Bulgaarse yoghurt
Bereiding :
Verdeel de schoongemaakte en in stukjes gesneden vruchten over vier
glazen. Schep de yoghurt over de vruchten en zet de glazen 10 tot 15
min. in de koelkast. Druppel voor het uitserveren ongeveer 1
eetlepel honing over elk toetje en strooi er wat pistachenoten of
geschaafde amandelen over. |
AMANDELKOEKJES
MET KOFFIE EN HONING
(V. Tielens)
:
Ingrediënten voor 4 personen :
50 cl roomijs - 2 soeplepels volle melk - 2 soeplepels vloeibare
room - 100 gr griessuiker - 50 gr boter -
80 gr amandelschilfers - 25 gr vloeibare honing - 1 koffielepel
dessert oploskoffie
Bereiding :
Laat de boter
smelten op een zacht vuurtje. Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed
een bakplaat met vetvrij papier. Meng de melk, de room, de boter, de
honing en de suiker in een kookpan. Breng het geheel aan de kook en
laat het 1 min. doorkoken. Voeg er de amandelen en de koffie aan
toe. Zet de pan van het vuur en meng het geheel met een houten
lepel.
Spreidt de bereiding op de plaat in vrij fijne schijfjes. Bak ze 3
tot 5 min. goudbruin in een warme oven.
Laat ze afkoelen, maak ze los en breek ze in schilfers. Verdeel de
bollen ijs in de ijscoupes en prik er de stukken amandelkoek in. |
BOERENPANNENKOEK
MET HONINGMOSTERD
:
Ingrediënten voor 8 pannenkoeken :
200 gr tarwebloem - mespunt zout - 2 eieren - 1/2 l melk - 50 gr
boter -1 theelepel gedroogde thijm -
1 rookworst - 6 eetlepels honing - 6 eetlepels grove mosterd
Bereiding :
De gist met
lauwwarme melk mengen. In de bloem een kuiltje maken, wat zout
toevoegen en het melkmengsel hierin gieten. Roeren tot glad beslag
ontstaat, dan de rest van de melk toevoegen. Roer de thijm erdoor en
laat het beslag rijzen. Laat de rookworst volgens de aanwijzingen op
de verpakking wellen in heet water.
Snijdt ze dan schuin in plakken van ongeveer 3/4 cm dik.
Roer de honing en de mosterd in een kommetje door elkaar.
Smelt een klontje boter in een grote koekenpan met een anti
aanbaklaag. Verdeel wat van de plakken worst over de bodem van de
pan. Roer het beslag goed door en schep wat op de worst.
Bak de pannenkoek op middelhoog vuur tot de bovenkant begint te
stollen en de onderkant mooi bruin is.
Draai de pannenkoek dan voorzichtig om en bak dan ook de onderkant
mooi bruin. Houdt de pannenkoek warm 'au bain marie', en bak de
overige pannenkoeken op dezelfde wijze. Verdeel de pannenkoeken over
de borden en bedruppel ze met de honingmosterd. |
RICOTTA
TAART MET HONING
:
Ingrediënten :
300 gr ricotta - 100 gr fijngehakte amandelen - 1/2 theelepel
amandelessence - 3 eieren - 300 gr heldere honing - 1 oude of
geroosterde witte boterham zonder korst - boter om in te vetten -
200 gr aardbeien - sap van 1 sinaasappel - 2 eetlepels poedersuiker
Bereiding :
Verwarm de oven
voor op 200°. Meng de ricotta, amandelen, essence, eieren en de
helft van de honing in een keukenmachine. Verkruimel het brood. Vet
een ondiepe ovenschaal in met boter en bestrooi deze met 2 eetlepels
broodkruim. Schep het ricotta mengsel in de schaal en bak de taart
in het midden van de oven in ca. 45 min goudbruin.
Maak intussen deaardbeien schoon en halveer ze. Neem de schaal uit
de oven en stort de taart op een platte schaal. Prik met een vork
gaatjes in de bovenkant. Klop het sinaasappelsap door de rest van de
honing en giet dit over de taart. Laat de taart een uur afkoelen.
Serveren :
Strooi de poedersuiker over de taart en snij de taart in punten.
Garneer de taart met de aardbeien.
Drinksuggestie :
Een glaasje amandellikeur (amaretto) zal er zeker bij smaken. |
BROODPUDDING
:
Ingrediënten :
1 baguette (mag gerust een dagje zijn blijven liggen) - boter om te
bestrjiken - honing - 50 tot 60 gr rozijnen (kunnen perfect 30 sec.
in wxarm water in de magnetron geweekt worden) - 3 grote eieren -
2.5 dl slagroom - 2.5 dl melk
Bereiding :
Snijd het dunne
sdtokbrood in plakken. Bestrijk één kant van de plakjes met boter
en de andere kant met honing. Week de rozijnen in warm water.
Verwarm de oven voor op 175°. Vet een rechthoekige ovenschaal in
met boter. Leg de plakjes stokbrood met de beboterde kant naar
beneden, dakpansgewijs in de ovenschaal.
Laat de rozijnen uitlekken en verdeel ze over de plakjes. Klop de
eieren los met de room, een lepel honing en de melk. Schenk dit over
de plakjes en rozijnen en plaats de ovenschaal in de oven. Bak 50
min. schakel de oven uit en laat nog 10 min. staan.
Serveren :
Serveer warm |
HONINGIJS
MET LAVENDEL : (V.
Tielens)
Ingrediënten voor 4 personen:
3/4 liter slagroom - 2 eetlepels gedroogde lavendel - 6 eierdooiers
- 300 gr honing - gedroogde lavendel voor de afwerking.
Voor de perziken : 4 perziken - 1/2 fles roséwijn - 200 gr suiker -
1 takje rozemarijn - 1 reep citroenschil - 1 gedroogde rode peper
Bereiding :
Doe de room en lavendel in een pan en breng aan de kook. Haal de pan
van het vuur, dek ze af en laat 20 minuten trekken. Klop de
eierdooiers schuimig en giet de gearomatiseerde room door een zeef
op de eieren.
Roer goed en zet de kom in een bain-marie. Verwarm de crème
anglaise tot ze licht is ingedikt.
Laat de honing vloeibaar worden op een laag vuurtje en roer hem dan
door de room. Zet het mengsel in de koelkast om af te koelen. Giet
het daarna in een sorbetière en laat 30 minuten draaien. Zet het
ijs tenslotte in de diepvriezer om op te stijven.
Halveer de perziken en verwijder de steen. Breng de wijn aan de kook
met de suiker, rozemarijn, citroen en peper. Laat 5 minuten inkoken
alvorens de perziken toe te voegen. Pocheer de vruchten op een matig
vuurtje tot ze zacht zijn (10 minuten). Laten de vruchten even
afkoelen en verwijder dan de schil.
Kook de siroop in tot een kwart en giet hem over de perziken.
Serveer het honingijs met de gepocheerde perziken. Smakelijk. |
HONINGBROOD
:
Ingrediënten :
450 gr volkoren meel - 1 theelepel zuiveringszout - 1/2 theelepel
zout - 1 theelepel bakpoeder - 1/4 theelepel kaneelpoeder - 180 gr
honing - 1 eetlepel zonnebloemolie - 3 1/2 dl karnemelk - 60 gr
klein gesneden walnoten - 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
Bereiding :
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze tot een soepel deeg.
Vet een bakvorm goed in, bestuif hem met bloem en doe het deeg erin.
Laat het geheel +/- 20 min. rusten. Verwarm de oven op 190 °C en
bak het brood in 45-60 min. gaar. Keer het om op een taartrooster,
laat het afkoelen en ... smaken ! |
HONINGKOEKJE
:
Ingrediënten :
100 gr roomboter - 400 gr tarwebloem - 250 gr honing - 2.5 dl melk
Bereiding :
Smelt de roomboter, roer er de tarwebloem door en voeg er de melk en
honing aan toe.
Giet het deeg in vormpjes op een bakplaat en bak de koekjes bruin in
een matig warme oven. |