Dessert met honing


HONINGGEBAK (recept Valentin Tielens):

Ingrediënten voor 4 personen:
3 eieren - het sap en de geraspte schil van 1 onbehandelde sinaasappel- 225 g zachte boter + voor de vorm - 1 vermalen kruidnagel - 1 snuifje kaneel - 1 koffielepel geraspte muskatnoot - 250 g bloem + voor de vorm -
1/2 zakje bakpoeder - 1 eetlepel gehakte rozijnen - 12.5 cl vloeibare honing - 3 gehakte walnoten - 1 koffielepel gehakte geconfijte citroenschil - 16 gepelde amandelen - zout

Bereiding:
Meng de honing, de losgeklopte eieren, het sinaasappelsap, de boter en de specerijen in de keukenrobot.
Werk er de gezeefde bloem, het bakpoeder en vervolgens het gehakte fruit, de noten en de snaasappel- en citroenschil door. Beboter een (kleine) ronde bakvorm en bestrooi met bloem.
Giet het mengsel erin en verdeel er de amandelen over. Bak 30 min. in een warme oven op 200°C.
Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. Dien koud op.

Tip:
Dit eerder voedzame gebak kan je een week bewaren in een blikken doos.

KAASTAART MET HONING EN MANGO (Biegilde Kalmthout)

Ingrediënten:
40 gr zachte boter - 2 eetlepels heldere honing - 200 gr havermout - 1 grote rijpe mango, geschild, ontpit en in blokjes - 275 gr ‘mon chou’ roomkaas - 1,75 dl yoghurt - fijn geraspte schil van 1 limoen - 3 eetlepels appelsap -
4 theelepels gelatinepoeder - schijfjes verse mango en limoen ter garnering

Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C. Klop de boter met de honing in een kom tot een licht en romig mengsel. 
Schep er de havermout door. Druk dit mengsel over de bodem van een springvorm. 
Zet 12 tot 15 minuten in de oven tot het lichtbruin is. Laat afkoelen.
Doe de mango, kaas, yoghurt en de geraspte limoenschil in een keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Doe het appelsap in een kleine vuurvaste kom en strooi er gelatinepoeder over. Laat even trekken, 
plaats dan boven een sudderend vuur en roer tot de gelatine opgelost is. Schep door het kaasmengsel.
Schep de vulling over de havermoutbodem en zet de taart in de koelkast tot hij stevig is.
Verwijder de rand van de springvorm. Versier met mango en limoen.

APPELCRISP MET HONING (Biegilde Kalmthout)

Ingrediënten:
750 gr appels - 25 g rozijnen - 2 eetlp. rietsuiker - 4 eetlepels olie - 4eetlepels. vloeibare honing of stroop - 100 gr. muesli -
50g grof gehakte noten - kaneel - citroenrasp.

Bereiding:
Strooi de suiker op de bodem van een ingevette ovenschaal.  Schil en snij de appels in schijfjes en in de schotel schikken.  Bestrooien met beetje kaneel, de rozijnen en citroenrasp.  
Roer de olie en de honing romig, vervolgens de muesli en de noten 
eronder kneden en over de appels verdelen. Bakken in de oven ca. 30 min. bij 180°C.

Tip : héérlijk  met vanille-ijs!

GEPOCHEERDE PEER MET GEITENKAAS EN HONING

Ingrediënten voor 4 personen :
4 mooie rijpe handperen - 0.5 liter water - 1/2 liter citroen - 1 snaasappel - 4 plakken van +/- 1 cm geitenkaas-
75 gram suiker - 2 kruidnagels - 4 eetlepels honing - 2 takjes (citroen-)thijm

Bereiding :
Het water samen met de suiker, kruidnagels, sap van citroen, 2 eetlepels honing en de gewassen en in 4 gesneden sinaasappel, in een pan doen en aan de kook brengen en op een zacht vuurtje ongeveer een 0.5 uurtje laten trekken. Ondertussen de peren schillen, halveren en voorzichtig het klokhuis uitsnijden. 
Ook de draden naar het steeltje en het steeltje zelf verwijderen. De peren aan het kookvocht toevoegen en ongeveer 7 minuten zachtjes laten meekoken. De plakken geitenkaas doormidden snijden, de peren laten uitlekken en met de platte kant naar boven op een schotel leggen. Als ze niet willen, gewoon een klein plakje aan de onderkant afsnijden, dan blijven ze wel staan. Leg op elke peer een halve plak geitenkaas en zet dit gedurende 2 minuten onder de grill, blijf kijken, het mag lichtbruin worden, niet zwart. 
Doe de overgebleven honing eventueel gemengd met 2 lepels calvados, over de geitenkaas en bestrooi met wat blaadjes van de thijm. Dit is een erg lekker nagerecht voor als je eens goed voor de dag wil komen.

ABRIKOZEN MET HONING (recept Valentin Tielens):

Ingrediënten voor 4 personen :
20 cl water - sap van 1 citroen - 4 eetlepels vloeibare honing - 700 gr abrikozen - 50 gr amandelschilfers

Bereiding :
Meng de vers geslingerde honing en het water tot een siroop. Breng aan de kook en lat 3 min. razen.
Haal van het vuur en laat afkoelen. Was en ontdoe de abrikozen van hun pitten. Mix de vruchten tot je een zeer fijne pureen bekomt. Giet het citroensap erbij zodat de abrikozen niet zwart worden.
Meng met de afgekoelde siroop. Giet het mengsel in een niet te diepe schotel of in schaaltjes en plaats in de  diepvriezer. Wanneer er zich korreltjes beginnen te vormen, duw dan het mengsel aan de rand van de schotel naar het midden toe. Herhaal dit om de 30 min.
Maak met een speciale schepper een aantal ijsbolletjes. Strooi er de amandelschilfers overheen en serveer onmiddellijk.

HONINGKOEK (Martine & Ludo Sauwens):

Ingrediënten :
500 gr bloem - 250 gr honing - 250 gr suiker - 2 eieren - 10 gr maagzout (bicarbonaat) - 0.25 liter lauwe melk - 4 druppels anijs

Bereiding :
Boter, eieren, suiker en honing goed mixen, dan de bloem en het maagzout toevoegen, dan de lauwe melk en de anijs alles lang mixen en laten bakken op 140° gedurende 90 min. ongeveer.
Voelen met de breinaald of de koek droog is en klaar is kees.

 

YOGHURT MET VERSE VRUCHTEN, HONING EN PISTACHE OF AMANDELSCHAAFSEL (V. Tielens) :

Ingrediënten :
vijgen, ananas, mango, papaja, of ander vers fruit naar keuze - 4.5 eetlepels heldere honing - 40 gr gehakte pistachenootjes of amandelschaafsel - 5.5 deciliter Turks-Grieks of Bulgaarse yoghurt

Bereiding :
Verdeel de schoongemaakte en in stukjes gesneden vruchten over vier glazen. Schep de yoghurt over de vruchten en zet de glazen 10 tot 15 min. in de koelkast. Druppel voor het uitserveren ongeveer 1 eetlepel honing over elk toetje en strooi er wat pistachenoten of geschaafde amandelen over.

AMANDELKOEKJES MET KOFFIE EN HONING (V. Tielens) :

Ingrediënten voor 4 personen :
50 cl roomijs - 2 soeplepels volle melk - 2 soeplepels vloeibare room - 100 gr griessuiker - 50 gr boter - 
80 gr amandelschilfers - 25 gr vloeibare honing - 1 koffielepel dessert oploskoffie

Bereiding :
Laat de boter smelten op een zacht vuurtje. Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed een bakplaat met vetvrij papier. Meng de melk, de room, de boter, de honing en de suiker in een kookpan. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 min. doorkoken. Voeg er de amandelen en de koffie aan toe. Zet de pan van het vuur en meng het geheel met een houten lepel.
Spreidt de bereiding op de plaat in vrij fijne schijfjes. Bak ze 3 tot 5 min. goudbruin in een warme oven. 
Laat ze afkoelen, maak ze los en breek ze in schilfers. Verdeel de bollen ijs in de ijscoupes en prik er de stukken amandelkoek in.

BOERENPANNENKOEK MET HONINGMOSTERD :

Ingrediënten voor 8 pannenkoeken :
200 gr tarwebloem - mespunt zout - 2 eieren - 1/2 l melk - 50 gr boter -1 theelepel gedroogde thijm -
1 rookworst - 6 eetlepels honing - 6 eetlepels grove mosterd

Bereiding :
De gist met lauwwarme melk mengen. In de bloem een kuiltje maken, wat zout toevoegen en het melkmengsel hierin gieten. Roeren tot glad beslag ontstaat, dan de rest van de melk toevoegen. Roer de thijm erdoor en laat het beslag rijzen. Laat de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking wellen in heet water.
Snijdt ze dan schuin in plakken van ongeveer 3/4 cm dik. 
Roer de honing en de mosterd in een kommetje door elkaar.
Smelt een klontje boter in een grote koekenpan met een anti aanbaklaag. Verdeel wat van de plakken worst over de bodem van de pan. Roer het beslag goed door en schep wat op de worst.
Bak de pannenkoek op middelhoog vuur tot de bovenkant begint te stollen en de onderkant mooi bruin is.
Draai de pannenkoek dan voorzichtig om en bak dan ook de onderkant mooi bruin. Houdt de pannenkoek warm 'au bain marie', en bak de overige pannenkoeken op dezelfde wijze. Verdeel de pannenkoeken over de borden en bedruppel ze met de honingmosterd.

RICOTTA TAART MET HONING :

Ingrediënten :
300 gr ricotta - 100 gr fijngehakte amandelen - 1/2 theelepel amandelessence - 3 eieren - 300 gr heldere honing - 1 oude of geroosterde witte boterham zonder korst - boter om in te vetten - 200 gr aardbeien - sap van 1 sinaasappel - 2 eetlepels poedersuiker

Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200°. Meng de ricotta, amandelen, essence, eieren en de helft van de honing in een keukenmachine. Verkruimel het brood. Vet een ondiepe ovenschaal in met boter en bestrooi deze met 2 eetlepels broodkruim. Schep het ricotta mengsel in de schaal en bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min goudbruin.
Maak intussen deaardbeien schoon en halveer ze. Neem de schaal uit de oven en stort de taart op een platte schaal. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant. Klop het sinaasappelsap door de rest van de honing en giet dit over de taart. Laat de taart een uur afkoelen.

Serveren :
Strooi de poedersuiker over de taart en snij de taart in punten. Garneer de taart met de aardbeien.

Drinksuggestie :
Een glaasje amandellikeur (amaretto) zal er zeker bij smaken.

BROODPUDDING :

Ingrediënten :
1 baguette (mag gerust een dagje zijn blijven liggen) - boter om te bestrjiken - honing - 50 tot 60 gr rozijnen (kunnen perfect 30 sec. in wxarm water in de magnetron geweekt worden) - 3 grote eieren - 2.5 dl slagroom - 2.5 dl melk

Bereiding :
Snijd het dunne sdtokbrood in plakken. Bestrijk één kant van de plakjes met boter en de andere kant met honing. Week de rozijnen in warm water. Verwarm de oven voor op 175°. Vet een rechthoekige ovenschaal in met boter. Leg de plakjes stokbrood met de beboterde kant naar beneden, dakpansgewijs in de ovenschaal.
Laat de rozijnen uitlekken en verdeel ze over de plakjes. Klop de eieren los met de room, een lepel honing en de melk. Schenk dit over de plakjes en rozijnen en plaats de ovenschaal in de oven. Bak 50 min. schakel de oven uit en laat nog 10 min. staan.

Serveren :
Serveer warm

HONINGIJS MET LAVENDEL : (V. Tielens)

Ingrediënten voor 4 personen:
3/4 liter slagroom - 2 eetlepels gedroogde lavendel - 6 eierdooiers - 300 gr honing - gedroogde lavendel voor de afwerking.
Voor de perziken : 4 perziken - 1/2 fles roséwijn - 200 gr suiker - 1 takje rozemarijn - 1 reep citroenschil - 1 gedroogde rode peper

Bereiding :
Doe de room en lavendel in een pan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek ze af en laat 20 minuten trekken. Klop de eierdooiers schuimig en giet de gearomatiseerde room door een zeef op de eieren.
Roer goed en zet de kom in een bain-marie. Verwarm de crème anglaise tot ze licht is ingedikt.
Laat de honing vloeibaar worden op een laag vuurtje en roer hem dan door de room. Zet het mengsel in de koelkast om af te koelen. Giet het daarna in een sorbetière en laat 30 minuten draaien. Zet het ijs tenslotte in de diepvriezer om op te stijven.
Halveer de perziken en verwijder de steen. Breng de wijn aan de kook met de suiker, rozemarijn, citroen en peper. Laat 5 minuten inkoken alvorens de perziken toe te voegen. Pocheer de vruchten op een matig vuurtje tot ze zacht zijn (10 minuten). Laten de vruchten even afkoelen en verwijder dan de schil.
Kook de siroop in tot een kwart en giet hem over de perziken.
Serveer het honingijs met de gepocheerde perziken. Smakelijk.

HONINGBROOD :

Ingrediënten :
450 gr volkoren meel - 1 theelepel zuiveringszout - 1/2 theelepel zout - 1 theelepel bakpoeder - 1/4 theelepel kaneelpoeder - 180 gr honing - 1 eetlepel zonnebloemolie - 3 1/2 dl karnemelk - 60 gr klein gesneden walnoten - 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil

Bereiding :
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze tot een soepel deeg. Vet een bakvorm goed in, bestuif hem met bloem en doe het deeg erin. Laat het geheel +/- 20 min. rusten. Verwarm de oven op 190 °C en bak het brood in 45-60 min. gaar. Keer het om op een taartrooster, laat het afkoelen en ... smaken !

HONINGKOEKJE :

Ingrediënten :
100 gr roomboter - 400 gr tarwebloem - 250 gr honing - 2.5 dl melk

Bereiding :
Smelt de roomboter, roer er de tarwebloem door en voeg er de melk en honing aan toe.
Giet het deeg in vormpjes op een bakplaat en bak de koekjes bruin in een matig warme oven.


terug

© Copyrights - Marc Missotten - bemerkingen : mail