Bijengif

Die venijnige angel

Als men over bijen praat zal het eerste wat bij veel mensen opkomt zijn: 'ze steken'.
En inderdaad, bijen hebben een angel om hun belagers of de belagers van hun nesten en honingvoorraden te weren.
Ze gaan niet voor niets al meerdere 10-tallen miljoenen jaren mee op deze aardbol.
Als een mens wordt gestoken door een bij dan zal de angel, die voorzien is van kleine weerhaakjes, in onze huid blijven steken. De bij die wegvliegt verliest hierbij haar volledige giforgaan (angel, kanaaltjes en gifblaas) waardoor ze sterft. Dit in tegenstelling tot een wesp die meerdere keren kan steken.
Het is dan ook logisch dat een bij niet voor haar plezier steekt doch enkel wanneer ze wordt vastgepakt of we haar nest verstoren. Bovendien waken imkers en koninginnekwekers erover dat ze selecteren op bijen die minder agressief zijn.

Ondanks alle indianenverhalen is een steek van een bij bijna nooit echt gevaarlijk. Uiteraard kan een bijensteek wel erg hinderlijk of pijnlijk zijn, maar bij een goede behandeling is de pijn weer snel over. 
Bijengif heeft overigens ook een positieve uitwerking op ons lichaam, en de medicinale toepassingen bij bv reuma, arthritis en multiple sclerose krijgen dan ook steeds meer aandacht. Een bijensteek kan u best als volgt behandelen:

In de eerste plaats dient de angel zo snel mogelijk te worden verwijderd. U gaat hierbij als volgt te werk:

1. Als een bij steekt blijft de angel met gifblaasje in onze huid zitten. We moeten dan met een vingernagel, van opzij, over de huid glijdend, de angel uit de wonde duwen. Het gifblaasje blijft napompen, dat betekent dat hoe sneller we de angel wegwrijven, hoe minder gif er in het lichaam terrecht komt.
2. Probeer dus nooit de angel met 2 vingers vast te nemen en uit te trekken, want daardoor nijpt u het gifblaasje leeg, zodat er meer gif in het lichaam terrecht komt.

Er zijn ook andere remedies:

* Verwijder snel de angel met een pincet of uitgegloeide naald, NIET KNIJPEN (nogmaals, dat voorkomt dat het gifzakje leeg gedrukt wordt!). Of zuig het gif op uit de wond.
* Imkers deppen hierna vaak wat ammoniak op de wond met een watje. Wanneer de angel loslaat van de achterlijf van de bij wordt een alarmgeurstif verspreid waar andere bijen op afkomen en ook gaan steken. De geur van ammoniak voorkomt oa dat bijen worden aangetrokken door die geur. Sommigen zeggen dat een beetje honing de pijn kan verzachten, dit laatste is echter in de buurt van bijen en/of wespen uiteraard af te raden.

Verder:
* Leg een ijsblokje of koude kompres op de plek van de steek.
* Er zijn speciale stiften bij drogist en apotheek verkrijgbaar, die de symptomen van een insectenbeet kunnen verlichten.
* Ga naar de huisarts als de klachten hevig zijn.

Preventief:

* Controleer de kinderen voor het naar buiten gaan op plakkerige handen en monden.
* Vermijd zoveel mogelijk zoete geuren en zweet: insecten worden bijvoorbeeld door zonnecr?mes en parfum aangetrokken.
* Eet en drink in de zomer geen vruchten en zoete dranken buiten (wespen)
* Controleer voor het instappen of er wespen of bijen in de auto zijn: dat voorkomt ook eventuele paniek tijdens het rijden.
* Kom niet in de buurt van wespennesten (vaak in holle bomen) en bijenhokken.

Bij een steek in de mond, tong, neus, of hals of algehele allergische reactie:

* Direct 112 bellen of langs de EHBO-post gaan.
* Bij een steek in de mond alvast een ijsblokje in de mond nemen om de zwelling tegen te gaan.
* Anti-allergiemiddelen helpen alleen tegen de symptomen van een allergie en zijn niet insectenwerend: ze voorkomen niet dat men geprikt wordt door wesp of bij.

Allergie voor bijengif

Al sinds de oudheid zijn allergische reacties op bijensteken bekend. Zo duiden de hiërogliefen van de graftombe van Farao Menes van Egypte op het overlijden van deze koning als gevolg van een insectensteek. Ook nu overlijden er nog steeds mensen na een bijensteek. Bij niet-allergische personen ontstaat rond de steekplaats een bultje dat rood wordt en hevig kan jeuken. Dit bultje verdwijnt meestal snel.
Eén persoon op 150000 reageert uitzonderlijk heftig op een bijen- of wespensteek. Zo'n heftige reactie duidt meestal op een allergie voor bijengif of één van de bestanddelen ervan. Een dergelijke reactie kan pas ontstaan als de persoon al eens eerder in aanraking is geweest met het insectengif. In dit geval wordt best zo snel mogelijk de hulpdiensten verwittigd. Mensen die van zichzelf weten dat ze allergisch reageren op bijen- of wespensteken kunnen beter preventief wegblijven rond bijenkasten of wespennesten of er zich behoorlijk tegen beschermen.
Je kan dan ook best permanent een kit voor zelfinjecteerbare adrenaline bij je hebben.

De geneeskrachtige werking van bijengif:

Volgens velen is een bijensteek ook goed voor de gezondheid. Velen beweren wel eens dat een imker nooit rheuma krijgt. In Amerika worden jaarlijks 40000 tot 60000 mensen met bijengif behandeld. Bijengif bevat vooral mellitine dat een krachtige invloed heeft op ons zenuwstelsel. Bovendien mobiliseerd deze stof onze zelfbeschermingsmechanismen door de productie van cortisol in de bijnieren te activeren. Bijengif gaat ook ontstekingen remmen en is pijnstillend. Bijengif verlaagt ook de bloeddruk en verwijd de bloedvaten, vooral in de hersenen. Daarom wordt bijengif ook gebruikt in behandelingen van te hoge bloeddruk en hoofdpijn.

Bijengif wordt verwerkt in zalven en wordt in de geneeskunde gebruikt tegen reumatische aandoeningen, voornamelijk tegen artritis. Het is een zeer giftig en duur product. Bijengif is ook enkel in uiterst geringe hoeveelheden werkzaam. Bijengif kan ook gebruikt worden om mensen van alergieen af te helpen. Vooral tegen de allergie voor bijensteken. Zalf van bijengif kan ook helpen bij spieren die te zwaar belast werden door bv. overmatig te sporten. Men moet wel opletten dat deze zalf niet in contact komt met gevoelige plekken zoals mond, ogen, enz.


terug

© Copyrights - Bieenkorf - bemerkingen : mail