ROERBAKKIP
MET BANAAN (recept Valentin
Tielens):
Ingrediënten voor 4 personen:
2 soeplepels Chinese wokolie - 5 cm gemberwortel - 2 gehakte uien - 2
teentjes knoflook - 500 g kipfilets -
3 stengels citroengras - 2 koffielepels groen chilipoeder - 1 dl bio room -
munt en koriander fijn gehakt -
1 soeplepel honing - 1 soeplepel vissaus - 2 bananen bio - paarse rijst (bv.
Oxfam)
Bereiding:
Verhit de olie in een wok en roerbak de uien, knoflook, gember, chilipeper
en citroengras gedurende 3 min. op matig vuur. Zet vervolgens het vuur hoger
en voeg de kip en de blokjes banaan toe.
Giet de honing erover en roerbak ongeveer 5 min. Voeg dan de vissaus en de
room toe en laat nog 2 min. doorwarmen. Garneer met gehakte kruiden en
serveer met rijst. Smakelijk!
|
RODE KOOL MET HONING (recept
Piet Huysentruyd)
Ingrediënten :
1/2 rode kool - 1,5 appel - 1 grote ui - tijm en laurier - 4 eetlepels
Balsamico-azijn - klontje boter -
100gr honing - 6 klontjes suiker
Bereiding:
- Snij de ui en de rode kool fijn.
- Smelt de boter en stoof de ui glazig.
- Doe er de rode kool bij en schroei deze goed dicht.
- Voeg tijm en laurier, de klontjes en de honing toe.
- Zet het deksel op de pot en stoof op een klein uurtje aan.
- Snij de appel ongeschild in blokjes en voeg deze toe.
- Stoof alles nog 10 minuten.
Tips:
1. Leg de kool nooit in water
2. Ui en kool altijd zeer fijn snijden
3. Schroei
ze mooi dicht
4. Appel niet schillen
|
SALADE
VAN GEROOSTERDE AUBERGINE EN PAPRIKA MET SPEKJES
(V. Tielens)
Ingrediënten voor 4 personen:
2 kleine
aubergines in plakken gesneden - 2 rode paprika's - 150 gr spek in
kleine blokjes - 1 eetlepel honing - 16 kersttomaatjes gehalveerd -
1 halve eetlepel mosterd - sap van 1 citroen - 1 deciliter olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Bestrijk de plakken aubergine met een beetje olijfolie en rooster ze
gaar op een grilplaatje. Rooster de paprika's gaar in een
voorverwarmde oven op 200°. Verwijder de geblakerde schilletjes,
zaadjes en zaadlijsten en snijdt het vruchtvlees in repen. Bak de
spekblokjes krokant in een droge koekenpan. Voeg de kersttomaatjes,
het citroensap, de honing en de mosterd toe. Roer vervolgens de rest
van de olijfolie er door.
Breng deze dressing verder op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de plakken aubergine en de paprika over 4 borden en giet de
dressing er warm overheen. |
PAASLAMSBOUT
MET PISTACHENOOTJES EN HONING
(V. Tielens) :
Ingrediënten voor 4 personen :
20 cl droge witte wijn - 1 soeplepel vloeibare honing - 1 soeplepel
olijfolie - 1000 gr lamsbout -100 gr gepelde pistachenootjes - 1
koffielepel kaneelpoeder - 1 koffielepel gemalen nootmuskaat - 1
koffielepel gemalen witte peper.
Bereiding :
Pel de pistachenootjes. Giet de witte wijn, honing, de lijfolie en
de specerijen in een aarden schotel.
Meng alles en leg er de lamsbout in. Laat 2 uur op een koele plaats
marineren en let erop dat u de lamsbout twee tot drie keer omdraait.
Verwarm de oven voor op 270°.
Laat de lamsbout, wanneer hij lang genoeg is memarineerd, uitlekken
en bewaar de marinade. Kerf inkepingen over de hele bout en stop er
de pistachenootjes in. Leg de lamsbout in een ovenschotel en braad
hem 45 min. in de warme oven. Overgiet het vlees geregeld met de
marinade die u heeft bewaard.
Dien de lamsbout in zijn geheel op en snij hem aan in het bijzijn
van de gasten. |
HONING
MOSTERD CARBONADE (V.
Tielens):
Ingrediënten
per persoon :
3 eetlepels boter - 1 eetlepel mosterd - 1 theelepel honing - 2
eetlepels zure room - karbonade (nekstuk is perfect) - 2 aardappelen
Bereiding :
Meng in een kom de helft van de mosterd met honing, zout en peper.
Roer in een andere kom de zure room, rest van de mosterd, zout en
peper tot saus. Smeer de karbonade in met het mosterd-honing mengsel
en bak dit in 10 min. bruin en gaar. Boen de aardappelen schoon en
prik met een vork gaatjes rondom. Pof ze in een magnetron in 6-7
min. gaar, of in aluminiumfolie op de barbecue. Leg de aardappelen
op het bord, snijdt ze open in de lengte en vul met saus. Naast de
karbonade en aardappelen kun je geroerbakte spinazie serveren. |
EIEREN
MET SPEK :
Ingrediënten voor 4
presonen:
1 krop salade - 20 plakken gerookt spek - 8 eieren - 1/2 limoen -
1/2 dl mayonnaise - 1/2 dl yoghurt -
1 eetlepel honing
Bereiding :
Verdeel de plakken spek over een ovenplaat. Plaats deze ongeveer 10
min. in een voorverwarmde oven op 180° tot het spek krokant en
bruingebakken is. Kook de eieren en spoel ze koud. Was de sla en
breek deze in grove stukken. Leg de sla op de borden en garneer met
de in partjes gesneden eieren en de krokante spekplakken. Meng de
mayonnaise, yoghurt, honing en limoensap door elkaar tot een
dressing en schenk deze over de salade. Serveer met vers stokbrood
of bij een lekker pastagerecht. |
PIKANTE
SPIERINGEN MET SLAATJE :
Ingrediënten voor 4
presonen:
4 flinke spieringkoteletten - 4 tenen knoflook - 8 druppels tabasco
- 1 eetlepel wijnazijn - 1 eetlepel vloeibare honing - een klein
blikje tomatenpuree
Bereiding :
Leg de spieringen in een grote kom. Pers de knoflook en meng met de
andere ingrediënten. Giet dit over de spieringen, zodat ze bedekt
zijn en laat een nacht marineren. Breng de marinade in een pannetje
en laat even opkoken. Leg de spieringen in een ovenschotel en
bestrijk met de marinadesaus. Breng in een voorverwarmde oven op
200° gedurende 20 tot 30 minuten. Kijk regelmatig na met een
prikker en bestrijk nogmaals met de saus. Dien op met aardappels in
de schil en gesnipperd rauw witlof.
Slaatje :
Ingrediënten :
4 tomaten - halve krop sla - 1 ui - geroosterde pijnboompitten - 2
eetlepels koolzaadolie - 2 eetlepels wijnazijn - bieslook - peper en
zout
Bereiding :
Was de sla in wijnazijn en spreid op een schaal. Snij de tomaten in
schijfjes en leg ze op de sla. Doe de gesnipperde ui op de tomaten.
Meng de olie, azijn, pitten, peper en zout en schep dit over de
tomaten.
Bestrooi met gehakte bieslook. |
GEBAKKEN
BLOEDWORST MET RAAP :
Ingrediënten voor 4
presonen:
1/2 geschilde appel - 1 eetlepel honing - +/- 2 dl olijfolie - 2
bloedworsten - boter - 2 middelgrote rapen
Bereiding :
Mix de appel met honing en olijfolie tot een saus. Snij de worst in
plakken, verwijder het vel en bak licht in boter. Schil de raap,
snij in julienne en serveer met de worst en de saus.
Geef er een stevige draai van de pepermolen over. |
KONIJN
OP VLAAMS-BRABANTSE WIJZE : (Jef
Beuckelaers)
Ingrediënten :
1 geslacht konijn - 4 grote uien - 2 wortelen - 1 prei - bier van
hoge gisting (palm) - 3 laurierblaadjes -
1 grote grove boterham - 1 soeplepel mosterd - 1 soeplepel honing -
peper en zout - 1 blokje groentenbouillon
Bereiding :
Snijdt de groenten in schijfjes en smoor ze samen met de lever, de
niertjes en het hart in wat boter.
Verdeel het konijn en bak de stukken met boter in een grote kasserol
tot ze een korst hebben. Voeg dan de gesmoorde ingrediënten toe,
samen met de laurierblaadjes en het groentenblokje. Kruiden met
peper en zout maar niet overdrijven. Overgiet met het bier tot het
beestje bijna onder staat. Besmeer de boterham met 1 soeplepel
honing en 1 soeplepel mosterd en 'voer' hem aan het konijn...
Laat het beestje gaar pruttelen op een zacht vuurtje. Draai het
vlees af en toe om met een houten lepel.
Als het vlees loskomt is het etenstijd.
Dien op met prei- of savooistoemp, begeleid door een zuur biertje
zoals geuze of kriek.
|
TOAST
MET KAAS : (Jef
Beuckelaers)
Ingrediënten :
sneetjes brood - tomaten in schijfjes - plakjes camenbert kaas -
honing - basilicumblaadjes
Bereiding :
Leg een plakje camenbert op een met boter bestreken geroosterde
boterham. Zet even onder de grill tot de kaas smelt. Beleg met
schijfjes tomaat en enkele blaadjes basilicum.
Smeer een tweede geroosterde boterham in met honing en leg op de
tomaten. |
SLA
DRESSING :
Bereiding :
Meng 3 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels honing en 1 eetleel azijn
en doe dit direct voor opdienen over de sla.
Een persoonlijke toets kan eraan gegeven worden door bv. enkele
frambozen met de staafmixer eronder de mixen, of noot of enkele
versnipperde blaadjes citroenmelisse of ... Maak er een eigen
dressing van. |
GEBAKKEN
PASTINAAK MET HONING :
Deze
groentebereiding past ideaal bij gevogelte zoals fazant, kalkoen,
kip en duif.
Ingrediënten - 4 pers. :
3 à 4 pastinaken - 3 à 4 eetlepels vloeibare honing - 1 eetlepel
verse fijngesnipperde rozemarijnblaadjes (eerst wassen) - peper van
de molen - fijn zeezout - een beetje olie om te bakken
Bereiding :
Schil de pastinaken en snijd ze in lange fijne balkjes (frietjes).
Kleur de pastinaakbalkjes in een grote pan met olie, doe dit
eventueel meerdere keren.
Giet de olie af wanneer de pastinaak goudbruin is en overgiet met de
honing. Roer de pastinaak goed om in de honing en neem van het vuur
wanneer de honing begint te geuren.
Bestrooi de pastinaak met de fijngesnipperde rozemarijn en kruid met
peper en zout. Schud de pastinaak goed op om de kruiden te verdelen. |